XRSTAGE – RITUALS DE SOLSTICI

El 20 de juny de 2024

21.00h

120'

A l’IDEAL tanquem el cicle d’arts en viu XRStage 2023-2024 amb RITUALS DE SOLSTICI, una posada en escena visual, sonora i immersiva, que busca invocar, a través de la música, la veu i les arts visuals, el solstici d’estiu amb rituals ancestrals portats al temps present juntament amb TERCER.

EL SANTO BAILA BAJO EL SOL I SOLSTICIO DISCPLAY

Concebut com una processó sonora i visual, EL SANTO BAILA BAJO EL SOL és un viatge envoltant a través de la iconografia i els rituals emblemàtics d’aquest dia sagrat. Dirigit per Chica Acosta i Dj Fada RD, amb Chepe encarregat dels visuals, aquest audiovisual en directe et submergeix en una experiència sensorial que transcendeix el temps i l’espai, a través de les senderes místiques de la celebració de Sant Joan.

SOLSTICIO DISCPLAY serà un nou viatge sonor i visual a través de l’Ambient, el Bass Music, i la Changa, una reinterpretació de l’electrònica de ball en clau de Minitecas i Discplays, elements clau de la cultura de Sound Systems mòbils veneçolana. En col·laboració amb RGB Corp, aquesta experiència serà única i irrepetible, adaptat a les característiques de l’Ideal, en honor a un nou cicle solar i el canvi d’estació, amb ressons del sincretisme del Carib propi d’aquestes dates.

 

CHICA ACOSTA

Mónica Gómez Vesga, coneguda com a Chica Acosta, és una DJ colombiana radicada a Barcelona. És la presentadora de “La Candela Viva”, un programa que explora les tradicions de percussió i cant afro caribenyes, especialment les dutes a terme per dones. També forma part del col·lectiu de DJs Syn Sync i de l’agència Club Trampolin. Les seves arrels del Carib ressonen fortament en els seus sets orientats al club, impregnant a través del costat més fosc de la música house i del bass tropical.

DJ SOSA RD

Julio Fada, conegut com a DJ Fada RD, és un artista dominicà nascut en 1988 que s’ha destacat en la intersecció de l’art instal·latiu i audiovisual, la producció musical i els DJ
sets. Va començar la seva carrera en 2006 a Santo Domingo i en 2013 es va traslladar a Espanya. A través de la seva música, ha aconseguit fusionar la cultura rave i subversiva amb l’ambient polític del techno i els ritmes del Carib, creant un context únic d’ironia, harmonia i diversitat cultural. Els seus treballs s’han distribuït en plataformes internacionals reconegudes, com NTS i Dublab.

CHEPE

Artista peruà multidisciplinari radicat a Barcelona. El seu treball el componen formes d’expressió a través de la música i el disseny audiovisual en el qual producte de l’exploració, recerca i conceptualització de la imatge com a punt de partida, genera projectes que es propaguen en múltiples desenllaços onírics.

PHRAN

Phran és un artista, productor de música electrònica i DJ veneçolà, radicat a Barcelona des de fa més de 10 anys. La seva música ha estat editada per segells com Klasse Wrecks, Butter Sessions i el segell Hivern Discs. Ha participat en el festival Sónar de Barcelona, on en 2023 va presentar el directe Vimana Discplay, un tribut audiovisual a les minitecas veneçolanes.
Recentment, va editar un fanzine titulat Logos of the Venezuelan Minitecas (també amb Klasse Wrecks) i va ser un dels artistes convidats per ARCA per a tocar en el primer *Boiler *Room realitzat Caracas, Veneçuela. És fundador dels segells Vimana i ACA, i forma part dels artistes de la plataforma Lapsus a Barcelona.

RGB CORP

Des del 2007 ha funcionat com un híbrid entre estudi i productora de tecnologia audiovisual. Especialitzats en el desenvolupament i implementació de gràfiques animades en temps real, vídeo i el disseny d’escenografia per a músics, bandes, artistes multidisciplinaris i clients comercials. Entre els seus moments destacats es poden comptar múltiples
intervencions en festivals i esdeveniments com: Luz Madrid, Nit dels Museus, Sonar, Monegros, Rototom, Cruilla, Outlook, Dubquake, Batalla dels Galls CDMX, Gal·la Cadena 100, Eurovision Spain. Entre molts altres projectes creatius relacionats amb les visuals en temps real.

TAMBORES DE SAN JUAN

Des de fa més de deu anys, diferents percussionistes, artistes i cultors veneçolans radicats a Barcelona, mantenen visqui la tradició dels “Tambors de Sant Joan”, a través de la plataforma “Sant Joan entre dos pobles”, fundada pel professor Tati Carama. Amb tambors tan particulars com el “cumaco”, el “tambor llarg” o el “cul e pulla”, la tradició dels tambors de Sant Joan, és un esdeveniment sonor i ballable autènticament veneçolà, que neix del sincretisme entre les tradicions religioses occidentals i la idiosincràsia cultural dels diversos grups africans presents en la costa veneçolana, entremesclats i remesclats al llarg dels segles. Una tradició que continua viva fins al dia d’avui en cada poble costaner de Veneçuela. “Sant Joan entre dos Pobles” és el nom de l’associació cultural que representa aquestes celebracions a la ciutat de Barcelona.

TERCER

TERCER és una plataforma de producció i difusió de projectes artístics interdisciplinaris amb seu a Barcelona i Madrid. El nostre objectiu és repensar la noció d’una identitat llatinoamericana única i homogènia, a través d’un procés de pensament individual i col·lectiu. Creiem que els fils vermells que ens uneixen són gruixuts i resistents.
Ens uneix un gentilici i el somni d’una llengua comuna. Un paisatge sonor ric que ens precedeix i que aprenem a reconèixer fins i tot abans de poder parlar. Fronteres naturals que evidencien l’arrogància de les fronteres físiques. La nostra missió és oferir un TERCER espai on càpiguen totes les sonoritats que ens travessen. Volem reivindicar la paleta sonora llatinoamericana, tan àmplia i ampla com la nostra geografia. Plantejar un TERCER paisatge i recuperar formes ancestrals de moure el cos que s’han vist relegades per la modernitat i la il·lusió cosmopolita. Un TERCER estat de gràcia que estigui a l’altura la nostra riquesa

Un projecte de

Partners artístics

Partners tecnològics

Partners acadèmics

Amb el suport de

Mitjà de transport oficial