Història de l’IDEAL

Arxiu històric del Poblenou

L’any 1917 es va inaugurar el Cine Ideal, un dels cinemes de barri més important de Barcelona i que popularment era conegut com “El Rellis o El Rellisquín”, per l’antiga pista de patinatge que hi havia en aquest mateix lloc.

En aquest espai, que era un cinema de barri, s’hi podien veure programacions de reestrena que per norma general s’acompanyaven d’espectacles de varietés entre projecció i projecció. A més de l’exhibició de pel·lícules hi van tenir lloc diversos actes culturals, socials i polítics.

A Mitjans del sXX aquest cinema va representar un important lloc d’oci popular, en el qual als caps de setmana es formaven cues a l’exterior de l’edifici que provocaven que alguns espectadors haguessin de veure les pel·lícules de peu. El cinema, amb més de 2500 butaques, va estar actiu fins al 13 de maig de 1984 quan va tancar les seves portes amb les projeccions de les pel·lícules de Psicosis II i Paco el seguro.

A l’estiu de 1985 va tornar a obrir com a plató de cine i fins al 2014 es van rodar aquí una gran varietat de sèries i programes de televisió com La Palmera, Tres i l’astròleg, Lo Cartanyà, Força Barça o Polònia, entre d’altres.

Al 2019 aquest emblemàtic edifici torna a obrir les seves portes per seguir explicant i generant noves històries. En aquesta nova etapa l’IDEAL pretén convertir-se en el futur dels cinemes i dels museus. Un espai on l’art, la tecnologia, i la ciència s’uneixen per crear nous continguts audiovisuals en els quals l’espectador és el protagonista.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

L'espai

A l’IDEAL es poden trobar experiències per a tots els públics, des dels més petits als més grans. A més el centre compta amb activitats i programes de formació especialitzats per a tots els públics (nens, grans, famílies, públic especialitzat, estudiants…).

El centre compta amb quasi 2000m2 dedicats a l’exhibició, producció i formació d’arts digitals immersives. A la planta principal, compta amb 1500 m2, 800 dels quals són per exhibir exposicions de gran format. També compta amb 3 sales polivalents per allotjar diferents actes i experiències.

A la planta superior s’hi troben les oficines i la zona d’artistes residents, ja que l’IDEAL és també una incubadora de talent local pensada per produir produccions pròpies.

IDEAL, amb seu a Barcelona, és el primer centre del sud d’Europa dedicat a la producció i exhibició d’arts digital. Fent especial menció a les arts digitals de caràcter immersiu, és un centre únic que combina la producció de peces audiovisuals en diferents formats.

Aquest emblemàtic edifici de l’antic barri de La Plata obre de nou les seves portes al 2019 per convertir-se en el futur dels museus i el futur dels cinemes. IDEAL és un centre de cultura digital amb un equipament tecnològic únic a Espanya, que experimenta amb la immersivitat a partir de projeccions audiovisuals, realitat augmentada, realitat virtual i holografia per crear una nova relació entre l’art i la societat.

Ficció / Memória
1917 - 2019

Els habitants del Poblenou descriuen l’IDEAL com un espai públic on la vida es desentén de la seva pròpia identitat… “Un cine tan gran i elegant en un poble industrial força miserable”…Poblenou deixa de ser un barri “on no vivia ningú per ser un barri ple de gent, on tot passava”…

Documental sobre la història de l'IDEAL programada dins de la programació del Festival Loop Bcn

Videoartistas. Nascimento/Lovera

Un projecte de

Partners artístics

Partners tecnològics

Partners acadèmics

Amb el suport de