XRdocs 2021

14 de desembre de 2021

De 11h a 14h i de 16h a 19h

60'

Amb la creixent expansió de les tecnologies immersives com el 360º i la realitat augmentada, ha canviat la forma de mirar de l’espectador, qui ara es veu totalment submergit en les històries que contempla, com si fos un protagonista més, amb una mirada subjectiva. Això ha impulsat un important replantejament en la manera com les històries es conceben i es capturen, des d’una visió molt més íntima, que permet que l’espectador en formi part. 

Les noves capacitats tecnològiques han fet que la narrativa del documental canviï, ja que ara es poden imaginar de manera que l’espectador no sigui només un testimoni extern, sinó que visqui la història en primera persona. D’aquesta manera s’aconsegueix una major identificació amb el que es vol explicar, la qual obre oportunitats a nous camins de conscienciació i suggeriment cap a l’espectador. 

El món del documental s’ha abocat a les possibilitats de les tecnologies immersives per aconseguir una major empatia en causes humanitàries, per mostrar punts de vista innovadors, mai representats abans, per explicar històries en primera persona.

5 XRDOCS IMMERSIUS

XRDocs, Festival Internacional de Documental Immersiu, és una aposta de l’IDEAL, Centre d’Arts Digitals. Conscients de la importància de les tecnologies immersives en les narratives del documental, es crea el primer festival del món dedicat exclusivament al documental immersiu.

Per aquesta Segona Edició s’han seleccionat 5 documentals premiats en prestigiosos festivals de cinema internacionals. A més, es podran veure entrevistes exclusives fetes als cinc directors dels documentals. És un primer pas en la investigació i el diàleg sobre les noves narratives immersives en el cinema documental.

Ferenj: A Graphic Memoir in VR

Directora: Ainslee Robson
9,31 min

Vesió original anglès

La seva obra prima Ferenj: A Graphic Memoir en realitat virtual, està basada en la seva experiència personal i deconstrueix les tensions resultants de la seva identitat bi-racial, la migració i la seva percepció i la nostàlgia. Aquesta experiència immersiva es va inaugurar al Tribeca, SXSW, i també ha participat en altres festivals a escala mundial. Ferenj va rebre el Premi especial del jurat a NewImages 2020 i ha estat traduïda al francès i al xinès mandarí.

Ferenj és un diàleg visual entre la memòria i la realitat i la memòria immersiva a través del digital, sobre la identitat mestissa etíop-estatunidenca.

CRUZAR

Director: Juan Pablo Urgilés
12,06 min

Vesió original espanyol

Cruzar és una experiència immersiva documental que utilitza la realitat virtual i la investigació periodística per sensibilitzar la societat sobre la mobilitat humana i el desplaçament migratori veneçolà. Explica la història d’Angy, una dona veneçolana que creua a peu i en autobús diverses ciutats de l’Equador, per tal de retrobar-se amb el seu cosí i treballar amb ell per guanyar diners i aconseguir el seu principal objectiu: reagrupar els seus fills. La immersió  converteix a l’espectador en testimoni de la història de l’Angy, que representa l’experiència de moltes persones i col·loca a l’espectador enmig d’una família que busca reunir-se.

Missing Pictures: Birds of Prey (episodi 1 de la sèrie)

Director: Clément Deneux
8,20 min

Versió original anglès

Temps difícils, mala sort, contratemps, baralles, sobresalts, el destí… Algunes pel·lícules semblen convertir-se en receptes per a l’adversitat i no veure mai la llum. Missing Pictures és una sèrie documental immersiva que se submergeix en les històries que no van poder arribar a la gran pantalla, entrevistant els grans directors del nostre temps, per descobrir què ho va impedir. En aquest primer episodi, coneixem el reconegut director estadounidenc de cinema independent Abel Ferrara. Bird of Prey hauria estat el thriller polític dels seus somnis… però tot es va ensorrar. El provocador director de neo-noir, creador de pel·lícules com Ms. 45 (1981) i Bad Lieutenant (1992), ens guia fins al cor de la història que cobra vida, gràcies a les animacions basades en el material de la preproducció original.

Noah's Raft

Director: Joel Kachi Benson
12,10 min

Versió original anglès

Des de jove, Noah Shemede creia que el seu destí era a l’aigua. Però després d’anar a l’escola a ciutat, torna al seu poble natal amb un somni, utilitzar l’educació per transformar la vida dels infants de Makoko, un barri flotant a les afores de Lagos. Aquest no serà un objectiu fàcil, ja que, des que neixen, als nens els ensenyen a ajudar als seus pares a construir barques, fer xarxes i pescar. L’educació és una idea ben estranya. Però en Noah és implacable, i amb l’ajuda d’un equip de voluntaris, s’embarca en una missió per transformar la seva comunitat a través de l’educació.

Rebuilding Notre Dame

Chloé Rochereuil
16,47 min

Versió original anglès

La catedral de Notre Dame de París va patir un greu incendi el 15 d’abril de 2019. Nou mesos més tard, seguia sense estar completament segura, però sí en peus. Viu una immersió única i sense precedents que et permetrà visitar la catedral, tant abans com després del foc. Al llarg de l’experiència, les persones encarregades de la conservació i la reconstrucció d’aquest monument icònic t’acompanyaran.

Amb la col·laboració de:

Un projecte de

Partners artístics

Partners tecnològics

Partners acadèmics

Amb el suport de

Mitjà de transport oficial