XRDOCS – Edició Zero

DESEMBRE DE 2020

12.00h

ENTRADES ESGOTADES

Amb la creixent expansió de les tecnologies immersives com el 360º i la realitat augmentada, ha canviat la forma de mirar de l’espectador, qui ara es veu totalment submergit en les històries que contempla, com si fos un protagonista més, amb una mirada subjectiva. Això ha impulsat un important replantejament en la manera com les històries es conceben i es capturen, des d’una visió molt més íntima, que permet que l’espectador en formi part. 

Les noves capacitats tecnològiques han fet que la narrativa del documental canviï, ja que ara es poden imaginar de manera que l’espectador no sigui només un testimoni extern, sinó que visqui la història en primera persona. D’aquesta manera s’aconsegueix una major identificació amb el que es vol explicar, la qual obre oportunitats a nous camins de conscienciació i suggeriment cap a l’espectador. 

El món del documental s’ha abocat a les possibilitats de les tecnologies immersives per aconseguir una major empatia en causes humanitàries, per mostrar punts de vista innovadors, mai representats abans, per explicar històries en primera persona.

 

5 XRDocs Immersius

XRDOCS FESTIVAL. REALITAT VIRTUAL A LA SALA IMMERSIVA DE L'IDEAL

XRDocs, Festival Internacional de Documental Immersiu, és una aposta de l’IDEAL, Centre d’Arts Digitals. Conscients de la importància de les tecnologies immersives en les narratives del documental, es crea el primer festival del món dedicat exclusivament al documental immersiu.

Per aquesta Edició Zero s’han seleccionat 5 documentals premiats en prestigiosos festivals de cinema. A més, es celebrarà la presentació oficial de festival i una conferència amb 3 directors convidats, per donar un primer pas en la investigació i el diàleg sobre les noves narratives immersives en el cinema documental.

XRDocs se celebrarà el 15 de desembre, començant amb la presentació del festival a les 11.00h, seguint amb les sessions de visionat de 12h a 19h., amb un aforament molt limitat (30 persones per hora) i entrada gratuïta.  El visitant podrà visualitzar els 5 XRDocs en una hora.

Battleground PolyU

Director DJ Clark
9 min.

El punt de més tensió durant les manifestacions a Hong Kong va arribar el novembre de 2019, quan un policia agent de trànsit va disparar a un manifestant. Els estudiants van ocupar els campus de les diferents universitats arreu de la ciutat i van bloquejar les carreteres principals. Després d’un fort enfrontament a la Universitat Xinesa de Hong Kong, el bloqueig de la Universitat Politècnica de Hong Kong (PolyU) va convertir-se en el centre d’atenció, ja que els estudiants van bloquejar el túnel Cross-Harbour, pel qual s’accedeix al campus. Battleground PolyU és una experiència en 360º que submergeix a l’espectador a un moment definitori de la història de Hong Kong.

VR Free

Director Milad Tangshir
10 min.

VR Free (We Are Free) és un documental de realitat virtual, basat en la natura dels espais de detenció. Descriu diferents moments dins les presons de Lorusso i Cutugno, a Torí. La pel·lícula recull les reaccions d’alguns presos durant les seves experiències submergint-se en vídeos 360º, que els mostren fragments de la vida fora de la presó. L’ús de les ulleres de realitat virtual fa que els presos, temporalment privats de llibertat, puguin experimentar virtualment situacions públiques o contextos íntims, dels quals ja no són partícips, per exemple un partit de futbol, una festa en una discoteca, submarinisme o una trobada familiar en un parc.

The Waiting Room VR

Directora Victoria Mapplebeck
16 min.

The Waiting Room VR explica l’experiència del tractament i la superació del càncer de mama de Victoria Mapplebeck (tant com a pacient, com a artista), des de la diagnosi i el tractament, fins a la recuperació. The Waiting Room VR mostra un retrat íntim i visceral del tractament del càncer i la impactant transformació del cos i de la vida familiar. L’eix de la pel·lícula consisteix en una presa de la reconstrucció de l’última sessió de radioteràpia de la directora, la qual va marcar el final de nou mesos de tractament per càncer de mama. L’espectador es troba de forma íntima i inesperada al lloc de la protagonista. Aquesta experiència mostra també el recorregut per l’interior del cos de la directora, a través d’imatges generades per ordinador. Treballant amb artistes de 3D, Victoria Mapplebeck aconsegueix recrear el seu tractament mèdic en imatges. Cèl·lules canceroses, escàners, mamografies i ultrasons reconstrueixen el seu cos per dins i per fora.

The Waiting Room VR  explora les malalties cròniques des del punt de vista de la pacient i li recorda a l’audiència la persona que es troba rere el diagnòstic mèdic. The Waiting Room VR comença com un projecte personal, però el càncer afecta una de cada dues persones en el transcurs vital, així que també explica una història universal. 

Everest VR

Director Jon Griffith
11 min.

El 30 d’abril de 2017, el famós escalador Ueli Steck morí al Mont Nuptse, mentre s’entrenava per a una gran aventura, escalar el Mont Everest i el Mont Lhotse sense utilitzar reserves d’oxigen embotellat. Un any més tard, els seus amics Jon Griffith i el sherpa Tenji van intentar complir aquest somni. Tenji havia d’intentar escalar l’Everest sense reserves d’oxigen, mentre que el reconegut operador de càmera Griffith capturaria la història en 8K 3D Ambisonic Audio per a realitat virtual. Només 175 persones han aconseguit arribar al punt més alt del planeta sense oxigen embotellat, menys persones de les que han estat a l’espai. Tot i que el sherpa Tenji ja havia aconseguit arribar al cim d’aquesta manera, podria aconseguir-ho de nou? El film el segueix mentre escala més i més alt, endinsant-se a la Zona Morta, la qual té tan poc oxigen que el cos no hi pot aguantar massa temps. Uneix-te a ells en una de les experiències més immersives mai explicades. Descobreix què se sent a l’estar envoltat en una allau a Himàlaia, travessa esquerdes i mira en les seves profunditats, viu la tempesta i observa el paisatge des del punt més alt del món.

 

1ST STEP - FROM EARTH TO THE MOON

Director Jörg Courtial & Maria Courtial
14 min.

1st Step és a la vegada un documental de realitat virtual i un conte de fades. Explica la màgica història d’un somni convertit en realitat: les missions de l’Apollo. Experimenta l’enlairament mentre t’eleves dins la nau espacial, explora l’interior de la càpsula i del comandament de control. Observa les missions, des de l’impressionant enlairament, fins a la tornada, des d’una nova perspectiva, la dels ulls dels astronautes. Després de l’aterratge a la lluna, els espectadors exploraran els panorames lunars, recreats des de l’arxiu fotogràfic de l’antiga missió de l’Apollo 17. Una pel·lícula captivant, amb escenaris fotorealistes, amb una riquesa excepcional i gran atenció al detall amb reconstruccions 3D basades en dades originals de la NASA i el consell expert d’ESA.

 

Un projecte de

Partners artístics

Partners tecnològics

Partners acadèmics

Amb el suport de

Mitjà de transport oficial